DIT IS OOK TECHNIEK

Kiezen voor techniek is meer dan kiezen voor schroevendraaiers of witte jassen. Of je nu creatief bent, wilt zorgen dat mensen een goed leven hebben (én houden) of een stukje van onze planeet wilt verbeteren: de wereld van techniek is groter dan jij (waarschijnlijk) denkt. Bekijk het filmpje of lees de teksten hieronder.

 

De zeven werelden van bèta en techniek

Bron: Platform Bèta Techniek

1. ONZE PLANEET

Op het gebied van energie en natuur(behoud) is er nog een hoop werk te verzetten. We moeten op zoek naar nieuwe, schone energiebronnen. En als we de wereld leefbaar willen houden, hebben we mensen nodig die met hun kennis, overtuiging en inzet hieraan willen bijdragen.

2. VOEDING & GEZONDHEID

Denk aan het ontwikkelen van nieuwe smaken kauwgom of onderzoek doen naar voedingsstoffen in supplementen. Of meehelpen aan het bestrijden en verhelpen van ziektes, zoals jongeren of kinderen met ADHD. Je kunt hieraan bijvoorbeeld bijdragen laborant bij een medicijnenfabrikant.

3. MENSELIJK LICHAAM

Medicijnen ontwikkelen, protheses ontwerpen, ontwikkeling van cosmetica en dagcrèmes, onderzoek naar gentherapie en ons DNA; allemaal zaken die altijd in ontwikkeling blijven. Ook deze wereld heeft een futuristisch aspect, want met de technieken die er inmiddels zijn, kunnen robots straks kleine operaties uitvoeren. En denk eens aan de minuscule cameraatjes waardoor het lichaam niet meer open hoeft om het te onderzoeken.

4. VERKEER, TRANSPORT & RUIMTE

Online kleding bestellen in Engeland, over twee dagen op je deurmat. Ontzettend handig, maar daar zit een heel netwerk van kennis en techniek achter. Denk maar eens aan het transport van gas en elektra, reisjes naar de ruimte of wereldwijd eten invliegen zodat jij noedels kunt maken. Deze wereld is gebaat bij technische hoogvliegers.

5. CREATIEF & ONTWERPEN

Een serieuze speler in onze economie! Kijk maar eens naar computergames die per miljoenen worden verkocht. Of ontwerpen voor moderne auto’s, nieuwe gebouwen en zelfs een hele nieuwbouwwijk. Stoelen, fietsen met superlicht onverwoestbaar frame, fietszitjes van
innovatief materiaal, allemaal zaken waar creatieve ontwerpers met een technische achtergrond hun stempel op drukken.

6. GELD & HANDEL

Als je in deze wereld je mannetje wilt staan, moet je zorgvuldig te werk gaan. Wat moet een wereld, die dag en nacht doorgaat, zonder computers en internet? Daarom is (digitale) veiligheid hier een belangrijk thema. Kortom, wil je je nuttig maken zodat de wereld gewoon kan blijven draaien, dan kun je hier zeker je handen uit de mouwen steken.

7. WETENSCHAP & ONTDEKKEN

Hoe ziet de wereld er over twintig jaar uit? Misschien kunnen we ons onzichtbaar maken. Of kunnen we ziektes als kanker genezen. In deze wereld moet je vooruit denken. Innovatie is het toverwoord, want je moet alles en iedereen altijd een stap voor zijn. Voor de echte ontdekkingsreiziger, die altijd nieuwsgierig is naar wat je op het eerste oog niet ziet.

OVERIGE BEROEPEN

Met een technische opleiding kan je alle kanten op! Ook buiten deze 7 werelden zijn er heel veel banen te vinden waar jij terecht kan met een technische studie. Stuur jij liever mensen aan als manager of verkoop jij liever technische producten of projecten? Ook dan komt een technische opleiding van pas. Kortom, de mogelijkheden zijn ontelbaar!

Meer info

Vind je deze beroepen interessant? Bekijk de studies die je kunt volgen